Anneler Günü'nün Tarihçesi Kısaca



Annelere özel gün kutlaması çok eski dönemlere kadar uzanmakta. Anaerkil dönemde Anadolu'da Ana Tanrıça Kibele için yapılan kutlama ve Antik Yunan'da pek çok tanrının anası olan Rhea için yapılan ilkbahar festivali buna örnek olarak gösterilebilir.

İngilizler 1600'lü yıllarda Paskayla Yortusu'nun dördüncü pazarını Anneler Günü olarak kutlamaya başladı. [1]

ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANMAYA BAŞLANDI?

Anneler Günü'nün resmi olarak kutlanması fikri ilk olarak 1872 yılında kadın hakları savunucusu Julia Ward Howe'un aklına geldi ve ilk kez Boston'da yapılan bir yürüyüş ile kutlandı.

Bu girişimin ardından ABD'nin Philadelpia eyaletinde yaşayan Anna Jarvis adında bir öğretmen, annesinin ölüm yıldönümü olan 9 Mayıs'ın Anneler Günü olarak kutlanması için bir kampanya başlattı. Anna Jarvis, annesine gereken ilgiyi göstermediğine inanıyordu. Üstelik ölmeden kısa bir süre önce annesi ile kavga da etmişti. Bu sebeple büyük pişmanlık yaşıyordu. Kampanyasını hayata geçirmek için birçok kişi ile iletişime geçen Anna Jarvis, sonunda amacına ulaştı. Bu arada Anna Jarvis'in mali anlamda en büyük destekçisi John Wanamaker adlı giyim tüccarıydı. 1914 yılında Amerikan Kongresi'nin aldığı kararla Mayıs ayının ikinci pazarının Anneler Günü olarak kutlanması kabul edildi. [2]

Anneler Günü Türkiye'de ise 1955 yılından beri Mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanmakta.

[1] Radikal gazetesi, 13.05.2001

[2] Ahmet Turhan Altıner, Milliyet gazetesi, Pazar eki, 09.05.2004

Yorumlar

  1. cennet annelerin ayakları altındadır bu bilgi için teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı