Aliya İzzetbegoviç Kimdir? Biyografisi, Hayatı


Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç, 1925 yılında doğdu. Hukuk öğrenimi gördü. Düşünce adamı kimliği ile de tanındığından halk arasında "Bilge Kral" lakabıyla anılmıştır. Yugoslavya Tito yönetimindeyken, Boşnak Müslümanları organize etti ve bu yüzden hapiste kaldı. 

Bosna Hersek cumhurbaşkanlığını 1990 ve 2000 yılları arasında sürdürdü. Bosna Savaşı'nda halkına liderlik yaparak barışın sağlanması için büyük çaba sarf etti

'Doğu ve Batı Arasında İslam' kitabında İzzetbegoviç, Batı felsefesini ve Doğu irfanını mukayeseli olarak analiz etmiştir.  

Bir siyasetçi ve devlet adamı olarak tanınan İzzetbegoviç, esasında bir düşünür olarak hayatını yönlendirmiştir. Yugoslavya Müslümanlarının birliği için kaleme aldığı 'İslam Manifestosu' büyük yankı uyandırmıştır. 

Aliya İzzetbegoviç, 2003 yılında vefat etti. 

Yazar Ali Bulaç, Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç hakkında şunları söylemekte: 
Aliya İzzetbegoviç'in en önemli özelliklerini saymak icap ederse, her şeyden önce iyi ve samimi bir Müslümandır. Eski Yugoslavya'da Müslümanların özgürlüğü için mücadele etmiştir. 
İkinci önemli özelliği çok iyi bir Müslüman entelektüel olmasıdır. Diğer bir önemli özelliği ise çok ahlaklı bir politikacı ve iyi bir liderdir. Son derece heterojen olan bir toplumu bir arada tutabilmiştir. Bosnalı Müslümanlara çok büyük zulümler yapılmasına rağmen İslam'ın ilkelerinden ve savaş hukukundan hiçbir şekilde ayrılmamıştır.  
'Doğu ve Batı Arasında İslam' kitabı, Batı düşünce dünyasının köklerini analiz etmektedir. Aliya İzzetbegoviç'in eserlerindeki dil yalın, akıcı ve güçlü aforizmalarla doludur.
Aliya İzzetbegoviç, Batı kamuoyundaki İslam'a yönelik soru ve itirazlara cevaplar sunmuştur.

KAYNAK

TRT HABER, Ramazan Kitaplığı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı