Alparslan Türkeş Kimdir? Alparslan Türkeş'in Hayatı


Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917 tarihinde Lefkoşa'da doğdu. Babası Ahmet Hamdi Bey, annesi ise Fatma Zehra Hanım'dır. Aslen Kayserili olan Türkeş ailesi, 1933 yılında Lefkoşa'dan ayrılarak İstanbul'a yerleşti.

Alparslan Türkeş, İstanbul'a gelir gelmez Kuleli Askeri Lisesi'ne kaydoldu. Bu sırada Nihal Atsız'la tanıştı. 1936 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden, 1938 yılında da Harp Okulu'ndan mezun oldu. 14 Ocak 1940'ta Muzaffer Hanım ile evlendi. Bu evlilikten Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige ve Yıldırım Tuğrul adını verdikleri 5 çocukları oldu. 1974 yılında Muzaffer Hanım vefat etti. 1976 yılında Seval Hanım ile ikinci evliliğini yapan Türkeş'in, Ayyüce ve Ahmet Kutalmış adlı iki çocuğu daha oldu. 

Teğmen rütbesi ile mezun olan Türkeş'in ilk görev yeri, Gelibolu'daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı oldu. 1944 yılında aralarında Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan gibi isimlerin de bulunduğu 23 kişi ile birlikte "Türkçülük-Turancılık Davası"ndan yargılandı. Yargılama sonucunda 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.  

1947'de beraat ettikten sonra tekrar orduya dönen Türkeş, 15 subayla birlikte Amerikan Harp Akademisi'nde eğitim gördü. 1955 yılında Harp Akademisi'nden mezun olduktan sonra ABD'deki NATO Türk Temsil Heyeti'nde görev yaptı. 

27 Mayıs 1960 darbesini planlayan ve yürüten Milli Birlik Komitesi'nde yer aldı. 27 Mayıs sabahı radyodan darbe bildirisini okudu. Daha sonra çıkan anlaşmazlık sonucunda Milli Birlik Komitesi'nden çıkarıldı ve Hindistan'a Yeni Delhi büyükelçiliğine gönderildi. Cemal Gürsel'e, bir mektup göndererek Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idam edilmelerinin yanlış olacağını yazdı.

1965 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) üye oldu. Kısa bir süre sonra genel başkanlığa seçilen Türkeş, Adana'daki kongrede partinin adını Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirdi. 

"Milliyetçi Cephe" adı verilen koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcısı olarak görev yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinde tutuklandı ve 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra bu davadan beraat eden Türkeş, 1987'de siyaset yasağının da kalkmasıyla Milliyetçi Çalışma Partisi'nin (MÇP) genel başkanlığına seçildi. 1993 yılında partinin ismi MHP olarak değiştirildi. 1995'te yapılan seçimlerin sonucunda meclise giremedi. 

Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı