ASALA Nasıl Çökertildi? ASALA Operasyonları


Bir dönem Türk diplomatlarını hedef alan ASALA nasıl bitirildi? ASALA'ya karşı hangi operasyonlar düzenlendi?

TVNET ekranlarında yayınlanan ve Cem Küçük'ün sunduğu 'Komplo Teorisi' programında ASALA'nın çökertilmesi ile ilgili bilgilendirici bir VTR yayınlandı. İşte o VTR'de anlatılanlar:

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), ASALA'nın terör faaliyetlerine karşı büyük gizlilik içinde çalışmalara başladı. Kanlı Esenboğa Katliamı'nda sağ ele geçirilen Levon Ekmekçiyan, Mamak'ta Devlet Başkanı Kenan Evren'in damadı, Köşk'ün Güvenlik Danışmanı istihbaratçı Erkan Gürvit tarafından sorgulandı. Ekmekçiyan, hayatı karşılığı bazı isimler ve adresler vermeye ikna edildi. 

Tam o dönemde bir istihbaratçı Ankara'ya geldi. Teşkilatta kontrespiyonaj dairesinden emekli olmuş Hiram Abas, ASALA'nın temizlenmesi için yurtdışında mukabil eylemler düzenlenmesinden yanaydı. Operasyona gönüllü oldu. Operasyonu Köşk finanse edecek, ancak Hiram Abas Köşk'ün kadrosunda görünmeyecekti. Dış temsilciler lojistik konusunda destek olacaktı. 

Abas'ın ekibi 5 kişiydi. Bazıları asker kökenliydiler. İyi dil biliyorlar ve çok iyi silah kullanıyorlardı. Hazır olduklarında kendilerine bir belge imzalatıldı. Yakalanırlarsa, birbirleriyle ve devletle herhangi bir ilişki asla kabul etmeyeceklerdi. Teşkilatın bu olasılığa karşı çok ilginç bir önlemi vardı. Tim mensuplarının sol koltuk altlarına bir ameliyatla üç küçük hap yerleştirildi. Hapların içinde siyanür vardı. Kriz anında ameliyatlı yer tırnakla yarılacak ve haplar alınıp intihar edilecekti.

Ekmekçiyan'ın verdiği isimler, Lübnan'da yaşıyordu. Tim, Lübnan'a sızmakta zorlanmadı. Çünkü tam o günlerde İsrail, Lübnan'ı işgal etmiş ve Filistin Kurtuluş Örgütü gerillalarıyla birlikte ASALA militanlarının üslerine de baskınlar düzenlemişlerdi. Üstelik MOSSAD, MİT'e bir jest yaparak bu baskınlara davet etmişti. Ekip hemen çağrıya uyarak Bekaa'ya geçti, bazı belgelere ulaştı. Ekmekçiyan'ın verdiği bazı isimler, belirli adreslere çekilerek istihbarat jargonu ile 'yemlenerek' halledildi. Öte yandan Orly Baskını'nın ardından önce Paris ve sonra da bütün başkentler, ASALA üzerindeki şemsiyesini kaldırınca, Avrupa Türk istihbaratçıları için elverişli bir av alanı haline dönüştü. 

Avrupa'ya geçen timler, Paris ve Atina'da James Bond filmlerine taş çıkartacak sahneler yaşadı. Hiram Abas'ın bir Ermeni kilisesinin avlusuna bırakıp patlamaya 15 dakika kala bizzat ihbar ettiği bombalar, Paris'te Pont de l'Alma Köprüsü'nün sahanlığında çapraz ateşe tutularak öldürülen ASALA militanı, timin bir hatası sonucu Pire-Atina seferini yapan banliyö treninin bir vagonunda kovaladıkları hedefle teke tek kalan ve kanlı bir boğuşmaya giren Yakup Cemil kod adlı tim üyesi... Bu eylemler, 4 Nisan 1984'te Alfortville'deki Ermeni anıtının bombalanması, aynı gün bir itfaiye aracının bombalanması ve 25 Kasım 1984'te Salle Pleyel'deki konser salonunun önüne bomba konulması gibi olaylarla devam etti. 

NOT: Bu VTR, TVNET'te 'Komplo Teorisi' programının 02.11.2012 tarihli 'Hiram Abas' bölümünde yayınlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı