Celal Bayar Kimdir? Celal Bayar Hayatı


Celal Bayar, 1883 yılında Bursa'nın Gemlik ilçesinde doğdu. Babası Bulgaristan muhacirlerinden Abdullah Fehmi Efendi'dir. İpek Meslek Yüksekokulu ile College Francais de I'Assomption'da okudu. 

Bayar, kısa bir süre memurluk yaptıktan sonra çeşitli bankalarda (Ziraat Bankası, Deutsche Orientbank, İttihad-ı Milli Bankası) çalıştı. 1903 yılında Reşide Hanım'la evlendi ve bu evlilikten Refii, Turgut ve Nilüfer adlarında üç çocuğu olmuştur.

1908 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne girdi. Cemiyet tarafından İzmir'e gönderilen Bayar, 1914 yılında Altay spor kulübünün kurulmasına öncülük etti. 1918 yılında ise İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti'ne katıldı. "Galip Hoca" takma adı ile köy köy dolaşarak bölge halkını işgale karşı bilinçlendirdi. 

Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde Saruhan Sancağı milletvekili olarak yer aldı. Milli Mücadele'nin başlaması üzerine Anadolu'ya geçti. 23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi'nde Saruhan Milletvekili olarak görev yaptı. 1921 yılında ise İktisat Vekilliği'ne getirildi.

Lozan Barış Konferansı'na giden heyette ekonomiden sorumlu müşavir yer aldı. Birinci Meclis'in ardından kurulan İkinci Meclis'e İzmir Milletvekili olarak katıldı. Kısa bir süre Mübadele, İmar ve İskan Bakanlığı'nda görev yaptı. 1924 yılında İş Bankası'nı kurdu ve bankanın Genel Müdürü oldu.  

1932 ile 1937 yılları arasında İktisat Vekilliği yapan Bayar, 1937 ile 1939 yılları arasında da Başbakanlık yaptı. 1946 yılında Demokrat Parti'nin kuruluşunda yer aldı. 1950 yılında yapılan seçimlerin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından cumhurbaşkanı seçildi. 

27 Mayıs 1960 darbesiyle görevinden uzaklaştırıldı. Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkum edildi. Yaşı nedeniyle cezası daha sonra müebbet hapse çevrildi. 1964 yılında rahatsızlığı sebebiyle serbest bırakıldı. 22 Ağustos 1986'da İstanbul'da vefat etti.

Yorumlar

  1. Yaptığı görevlere bakıldığında akıllı bir insan olduğu görülmektedir İş bankasını kurmuş olması bile zeki bir kişiliği olduğunu kanıtlamıştır

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı