Lozan'da Gizli Anlaşma Yapıldı mı?


Taha Akyol, Lozan Antlaşması ile ilgili Habertürk'te yayınlanan 'Balçiçek Pamir'le Söz Sende' programında önemli bilgiler verdi. İşte Akyol'un açıklamaları:

Lozan zafer mi, hezimet mi tartışmasının bizi çok kısırlaştırdığı kanaatindeyim. Birtakım insanların İsmet Paşa ve Atatürk'e karşıt oldukları için Lozan'ı da mahkum etme eyleminden çok rahatsız oluyorum. Bunlarla konuştuğum zaman bilmeden konuştuklarını görüyorum. Lozan'da zorluklar neydi, kuvvet dengesi neydi görmüyorlar.

Lozan'da gizli anlaşma yapılmış ve İngiltere'ye söz verdiğimiz için hilafeti kaldırmışız diyorlar. Böyle bir uydurma aklın alabileceği bir şey değil. Bunu uydurabilmek için Lozan'da İsmet Paşa ile Lord Curzon'un nasıl kavga ettiklerini, görüşmelerin Şubat başında niye çıkmaza girdiğini, yeniden nasıl savaşla burun buruna geldiklerini görmemek lazım.

Hilafetin kaldırılması Kazım Karabekir'e göre erken olmuştur. Ben de bu kanaatteyim. Bu başka bir olay. Hilafetin kaldırılmasının siyasi bakımdan zamanlı mı zamansız mı, iyi mi kötü mü olduğu olayı başka bir şey; bunu İngilizlere vatanı satarak yaptık demek başka bir şey. 

Lozan'da Lord Curzon diyor ki: 'Siz Birinci Dünya Savaşı'nda mağlup oldunuz. Yendiğiniz ordu sadece Yunan ordusu.' Bulgaristan'a yaptığı muameleyi yapıyor. Bulgaristan'ın bir Milli Mücadelesi yok. Türkiye bir Milli Mücadele yapmış. Doğu'da Kazım Karabekir, Batı'da Mustafa Kemal Paşa Anadolu'yu taksim edecek işgal kuvvetlerini defetmişler, ama Lord Curzon diyor ki, 'Birinci Dünya Savaşı'nın mağluplerisiniz.' Buna karşılık İsmet Paşa, 'Ben Milli Mücadelenin galibiyim' dediği zaman; 'Sen sadece Yunan ordusunu yendin, İngiliz ordusunu yenmedinki bırak şu boğazları, bırak şu Musul meselesini, kapitülasyonlar devam edecek' diyorlar.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı