Sabahattin Ali'nin kısaca hayatı, edebi kişiliği ve eserleri

Sabahattin Ali
Sabahttin Ali kimdir? Sabahattin Ali'nin hayatı ve eserleri hakkında kısaca bilgi.

Sabahattin Ali'nin hayatı 

Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907'de Edirne'de dünyaya geldi. Babası Yüzbaşı Selahattin Ali'nin görevi nedeniyle öğrenimini farklı okullarda sürdürdü. İlkokulun ardından Balıkesir Öğretmen Okulu ve İstanbul Öğretmen Okulu'nda okudu. Bir süre Almanya'da eğitim gördükten sonra Türkiye'ye döndü. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı.

1932 yılında okuduğu bir şiirden dolayı cezaevine girdi, fakat af çıkması üzerine serbest kaldı. 1935 yılında Aliye Hanım ile evlendi. Musiki Muallim Mektebi ve Ankara Devlet Konservatuarı'nda öğretmenlik yaptı.

İlk şiirleri Çağlayan adlı bir dergide yayımlandı. Daha sonra Yedi Meşale, Varlık ve Resimli Ay gibi dergilerde de yazıları yayımlandı. 

1945 yılında Yeni Dünya ve La Turquie gazetelerinde yazmaya başladı. Rıfat Ilgaz ve Aziz Nesin'le birlikte çeşitli dergiler çıkardı. Bu dergilerde yayınlanan bir yazısından ötürü üç ay hapis yattı. Sabahattin Ali, kendisine uygulanan baskılardan dolayı yurt dışına gitmeye karar verdi. Fakat pasaport verilmeyince kaçak olarak gitmeye çalıştı.  

2 Nisan 1948'de kendisini Bulgaristan'a götürmesi için anlaştığı bir kaçakçı tarafından öldürüldü. 

Sabahattin Ali'nin edebi kişiliği

Edebiyata şiirle başladı, ama asıl gücü hikayeciliğindedir. Öykülerinde konularını, Anadolu halkının ve köylülerinin yaşamlarından çıkaran Sabahattin Ali, daha çok realizmden natüralizme kayan bir gözlem gücü ile ezilen halkın acılarını dile getirdi. Ali, son yıllarında sembolik, hicivli masallar yazdıysa da hikayelerindeki güce ulaşamadı. [1] Aydınların, kentlilerin Anadolu insanına bakışını eleştirdi. 

Sabahattin Ali'nin eserleri

Roman

Kuyucaklı Yusuf
İçimizdeki Şeytan
Kürk Mantolu Madonna

Öykü

Değirmen
Kağnı
Hanende Melek
Ses
Yeni Dünya
Sırça Köşk
Kamyon
Bir Orman Hikayesi

[1] Milliyet gazetesi, 02.04.1988, s.10

Yorumlar

  1. Cok iyi eline saglik

    YanıtlaSil
  2. gayet güzeldi ne çok uzun ne çok kısa araştırma ödevleri için 10 numara

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı