Yavuz Sultan Selim Kürtlere Beddua Etti mi?



Yavuz Sultan Selim'e atfedilen şiir gerçekten ona mı ait? Yavuz Sultan Selim Kürtler beddua etti mi? 

Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Habertürk'teki 'Öteki Gündem' programında Yavuz Sultan Selim'in Kürtlere beddua ettiği iddialarıyla ilgili şunları söyledi:

EVLİYA ÇELEBİ'DE GEÇEN HER ŞEY DOĞRU DEĞİLDİR

Birincisi; bir şey Evliya Çelebi'de geçiyorsa bu mutlaka doğru demek değildir. Burada Evliya Çelebi'ye bir kötüleme yok. Klasik tarihçilik geleneğinde tarihçiler, bulabildikleri bütün malzemeyi doğru ya da yanlış olduğuna bakmadan toplarlar. Klasik tarihçinin maksadı halk arasında gezen, kitap kenarlarına yazılan her şeyi toplamaktır. Bir nevi malzeme toplamaktır. 

Mesela Klasik Osmanlı tarihçileri ne duydularsa yazmışlardır. Evliya Çelebi de her gittiği yerde duyduklarını bu bilgi kaybolmasın diye toplamıştır. O yüzden damdan dama atlarken donan kediler, fil doğuran kızlar, Avusturyalı askerleri görünce beni vatanımdan ayırdılar diye kahrından ölen atlar gibi şeyler anlatılıyor. Onun için Evliya Çelebi bir şeyler söylüyorsa yüzde 50 filtre ile okunmalıdır. Bu; Evliya Çelebi'nin yalancılığından, kötülüğünden, güvenilmezliğinden değil.

YAVUZ SULTAN SELİM FARSÇA ŞİİR YAZARDI

İkincisi; Yavuz Sultan Selim Farsça bir divanı olan padişah. Türkçe şiir yazmamış. Farsça şiir yazmak, Türkçe şiir yazmaktan zordur. Yavuz Sultan Selim, çok yüksek entelektüel seviyesi olan bir insandı. Böyle bayağı, edebiyat kaidelerine uymayan, ölçüsüz, vezirsiz bir şiir yazar mı? Bir padişah böyle bir şiir yazar mı? Bu çeşme nerede? Ordu-yi Hümayun'un Muş'tan geçtiğine dair bir rivayet yok. Bunun Yavuz Sultan Selim'e ait olduğuna hiç ihtimal vermiyorum. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı