Yeni Açılan Bölümlerin Puanları Nasıl Olur?



Üniversitelerin kontenjanları açıklandı. Başarı sıralamalarına ve puanlara ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzdan ulaşabiliyoruz. Fakat kılavuzda başarı sıralaması ve puanı yazmayan bölümler var. Bu bölümlerin puanlarının ve sıralamalarının karşılığında (...) varsa, yeni açılmış bir bölüm anlamına gelir. Peki yeni açılan bölümlerin puanları ve sıralaması ne olur? Yeni açılan bölümleri tercih ederken hangi kriterleri göz önününde bulundurmalıyız?

Bu durumda üniversiteler arasında kıyaslama yapın. Yazmak istediğiniz fakat puanı belli olmayan bölümü, eşdeğer bir üniversitenin aynı bölümündeki puanı ile karşılaştırın. Eşdeğerden kastedilen ise yazmak istediğimiz bölüm, aynı ildeki başka bir üniversitede var mı ona bakmak gerekir. Eğer yoksa çevre illerdeki üniversiteler bir ölçüt olabilir. Örneğin; İstanbul Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi'ndeki bölümlerin büyük çoğunluğunda puanlar arasında büyük farklar olmaz. Özel üniversiteleri karşılaştırırken biraz daha dikkatli olmak gerekir. Aynı ildeki özel üniversiteler arasında büyük puan farkları oluşabiliyor. Burada eşdeğer, yani kıyaslama yapabileceğimiz özel üniversiteler bulabiliriz.

Şunu da unutmamak lazım: Yaygın kanaate göre yeni açılan bölümlere kolay yerleşilebilir gibi bir durum söz konusu değildir. Yeni açılan bölümler, öyle ya da böyle belirli bir standardın altına düşmez, üstüne de çıkmaz.

NOT: Yeni açılan bölümlerin kıyaslamasını yapabilecek en yetkin kişiler rehber öğretmenleridir. Üniversitelerin standartları hakkında fazla bilginiz yoksa mutlaka rehber öğretmenlerden faydalanın. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı