Hezarfen Ahmed Çelebi Kimdir? Kısaca Hayatı

Hezarfen Ahmet Çelebi

Hezarfen Ahmed Çelebi kimdir? Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kısaca hayatı.

Hezarfen Ahmed Çelebi kimdir?

Hezarfen Ahmed Çelebi, Evliya Çelebi'nin aktardığı bilgilere göre, 17. yüzyılda yaşamıştır. 10. yüzyılda yaşamış ve uçuş konusunda önemli çalışmalarda bulunmuş Nişaburlu İsmail Cevheri'nin çalışmalarından yararlanmıştır. İnsanın uçabileceğine inanan Cevheri, Nişabur'daki bir camide yaptığı uçma girişimi sonucunda hayatını kaybetmişti. İşte Hezarfen Ahmed Çelebi, yıllar sonra Cevheri'nin bu denemesini tekrarlayacaktı. 

Hezarfen, 35 metre yükseliğe sahip Galata Kulesi'nde bir uçuş denemesi yaptı. Padişah 4. Murat başta olmak üzere tüm İstanbul onu izledi. Galata Kulesi'nden kendisini boşluğa bırakan Hezarfen, boğazın karşı kıyısına Üsküdar Doğancılar Meydanı'na indi. Bu başarısı karşısında 4. Murat tarafından ödüllendirildi. 

"Hezarfen" kelimesi, "Bin Bilimli" anlamına gelmektedir. Yaptığı uçuşla birlikte takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insan olarak kabul edilmiştir.

Hezarfen, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde verdiği bilgilere göre, 4. Murat tarafından Cezayir'e sürülmüş ve burada vefat etmiştir. 

Hezarfen Ahmet Çelebi gerçekten uçtu mu?

Hezafen Ahmed Çelebi'nin gerçekten uçup uçmadığı oldukça tartışılan bir konudur. Prof. Dr. İlber Ortaylı, olayın sadece Evliya Çelebi tarafından nakledilmesi ve tarih yazıcılığının genel değerlendirmesi neticesinde böyle bir olayın gerçek olamayacağını belirtmiştir. Yeni Türkiye Yayınları'nın çıkardığı 12 ciltlik Osmanlı Külliyatı'nda da olayın "efsane" olduğu ifade edilmiştir. 

Yorumlar

  1. Gayet güzel olmuş tabi ama neden hezarfen yerine Ali kuşçu'nun resmi var ?

    YanıtlaSil
  2. aşk var lann

    YanıtlaSil
  3. güzel olmuş ama keşke biraz daha uzun olsaymış

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı