Barbaros Hayrettin Paşa Kimdir? Kısaca Hayatı



Osmanlı denizlik tarihinin en önemli isimlerinden olan Barbaros Hayrettin Paşa, 1478 yılında Midilli'de doğdu. Asıl adı Hızır olup, "Hayrettin" ismi kızıla çalan sakallarından ötürü Yavuz Sultan Selim tarafından verilmiştir. 

Barbaros Hayrettin Paşa, kardeşi Oruç Reis ile birlikte ele geçirdiği bir gemiyi Yavuz Sultan Selim'e hediye olarak yolladı. Bu iki kardeşe ağabeyleri İshak Reis'in de katılmasıyla birlikte Kuzey Afrika'ya yöneldiler. Cezayir'in ele geçirilmesi sırasında kardeşlerini kaybeden Barbaros Hayrettin Paşa, burada Yavuz Sultan Selim adına para bastırdı. Buna karşılık Yavuz Sultan Selim tarafından Cezayir Beylerbeyi olarak atandı. 

1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Kaptan-ı Derya yapıldı. Böylece Osmanlı Devleti'nin ilk kaptan-ı deryası olmuştu. 1536 yılında Ege Denizi'nde Venediklilere ait olan adaları ele geçirerek Osmanlı topraklarına kattı. 1538 yılında tarihe Preveze Deniz Savaşı olarak geçen savaşta Haçlı donanmasını büyük bir yenilgiye uğrattı. Bu savaşla birlikte Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki egemenliği pekişmişti. Fransa kralının Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım istemesi üzerine Fransa kıyılarına gönderildi. Burada Nice kentinin alınmasını sağladı. 

4 Temmuz 1546 tarihinde vefat etti. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı