Edison'un Hayatı Kısaca

Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison, 1847 yılında ABD'nin Ohio eyaletinin Milan şehrinde dünyaya geldi. Yalnızca 3 ay örgün bir eğitim aldı. Öğretmen olan annesinden aldığı derslerle evde eğitimini sürdürdü. 

Edison, henüz 12 yaşındayken çalışma hayatına atıldı. Demir yolu hattında gazete satıyordu. Bir süre sonra kendi gazetesini de çıkarmıştı. Öte yandan bilimsel kitaplar okumayı da hiç bırakmıyordu. Bir telgraf memurunun çocuğunu tren altında ezilmekten kurtarınca, telgraf memuru ona telgrafçılık dersleri vermeye başladı. Yaklaşık 5 yıl boyunca telgrafçı olarak çalıştı. Bu sırada bir yandan da evinin tavan arasında kurduğu küçük laboratuvarında araştırmalar yapmaktaydı. 

1968'da Western Union adlı şirkette çalışmaya başladı. Bu dönemde meclisteki oymalar için elektronik oy cihazı icat etti. 1869 yılında New York'a taşındı ve tamamen icatları üzerinde çalışmaya başladı. Buradaki ilk çalışması bir stok takip sistemi oldu. 1877 yılında ise dünyada tanınmasını sağlayacak fonografı icat etti. 

Ampulü ilk icat eden olmasa da onun pratik ve verimli bir şekilde kitleler tarafından kullanabilmesini sağladı. 1931 yılında hayatını kaybetti. 

Edison'un icatları

Thomas Edison, bütün hayatı boyunca bataryadan sinema çekim makinesine kadar yaklaşık 1300 icat yaptı. 1847 ve 1931 yılları arasında ABD'de yaşayan Edison'un en ünlü buluşu fonograftı. Fonograf, sesi bir gramofon gibi kaydediyordu. Ama plağa değil silindire. Edison, fonografa bir hikaye anlatarak ilk kayıt yapan kişi unvanını da aldı.

Edison 1879'da elektrik ampulünü buldu. 1881'de elektriği evlere dağıtacak santrali icat etti. Halka açık ilk film 1891'de Edison'un laboratuvarlarında oynatıldı. Öte yandan radyoya katkı yaptı.

(NOT: "Edison'un hayatı kısaca" başlıklı içeriğimiz 5 Kasım 2022 tarihinde güncellenmiştir. Bu içeriğimiz hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.)

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı