Nazım Hikmet Hayatı Kısaca

Nazım Hikmet

Yapıtları hemen hemen tüm dünya dillerine çevrilen Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde Selanik'te dünyaya gözlerini açtı. Bir süre Mekteb-i Sultani'de öğrenim gördükten sonra Bahriye Mektebi'ne kaydoldu. Buradan 1918 yılında mezun oldu ve Hamidiye Gemisi'nde görev yapmaya başladı. Fakat kısa bir süre sonra ordudan ayrıldı. 

Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'ya geçen Nazım Hikmet, Bolu'da öğretmenlik yaptı. Daha sonra Rusya'ya giderek sosyoloji ve ekonomi üzerine eğitim aldı. 1924 yılında Türkiye'ye dönerek "Aydınlık" adlı dergide yazmaya başladı. Buradaki yazılarından dolayı 15 yıl hapsi istenince tekrar Rusya'ya gitti. Af Kanunu'nun çıkarılmasının ardından yurda döndü. 1938 yılında bir kez daha yazılarından dolayı yargılandı ve 28 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 

12 yıl hapis yattıktan sonra aftan yararlanarak özgürlüğüne kavuştu. 1950 yılında Rusya'ya giden Nazım Hikmet, ertesi yıl Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 1963 yılında Moskova'da hayatını kaybetti. 

Nazım Hikmet'in eserleri

Şiirleri
Güneşi İçenlerin Türküsü

Benerci Kendini Niçin Öldürdü?
Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı
Kurtuluş Savaşı Destanı (İlk basımı 1965 yılında yapılan bu kitap, 1968 yılında Kuvayi Milliye adıyla yeniden basılmıştır.)
Memleketimden İnsan Manzaraları (Anadolu insanının hikayelerini konu edinen bu eser, 17 bin mısradan oluşmaktadır.)
Yatar Bursa Kalesinde
Sesini Kaybeden Şehir

Romanları
Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim
Kan Konuşmaz
Yaşamak Hakkı

Mektupları
Kemal Tahir'e Mapushaneden Mektuplar 
Cezaevinden Memet Fuat'a Mektuplar
Piraye'ye Mektuplar

Oyunları
Ferhad ile Şirin
İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu?
Yusuf ile Menofis 
Unutulan Adam
İnsanlık Ölmedi Ya

Nazım Hikmet'in edebi kişiliği

Nazım Hikmet, ilk şiirlerinde hece veznini kullanmış daha serbest nazma geçmiştir. Serbest nazmın öncüsü olmuştur. Şiirlerinde toplumsal sorunları dile getirmiştir. Şiirlerinde kullandığı dil açık, anlaşılır ve yalındır. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı