Cahit Arf Hayatı Kısaca


Dünyaca ünlü bilim adamımız Cahit Arf, 1910 yılında Selanik'te dünyaya geldi. Ailesinin Selanik'ten İstanbul'a taşınması üzerine eğitimine buradaki bir anaokulunda başladı. Daha sonra ailesi İstanbul'dan da İzmir'e taşındı ve eğitimini İzmir Sultanisi'nde sürdürdü. İlköğrenimini sürdürürken bir öğretmeni sayesinde matematikle ilgilenmeye başladı. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra yeteneği dikkat çeken Cahit Arf, Paris'teki St. Louis Lisesi'nde öğrenim gördü.

Yüksek öğrenimini 1932 yılında Fransa'daki Ecole Normale Superieure'de tamamladıktan sonra bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmeni olarak görev yapmış, ardından da 1938 yılında Almanya'da doktorasını tamamlamıştır. Türkiye'ye döndükten sonra 1943 yılında profesör, 1955 yılında ise ordinaryüs profesör unvanını almıştır. 

TÜBİTAK'ın kuruluşunda büyük katkısı olan Cahit Arf, bir dönem TÜBİTAK Bilim Kurulu Başkanı olarak da görev yapmıştır. Bir süre Amerika'da çalışmalarda bulunduktan sonra Türkiye'ye döndü ve emekli oluncaya kadar Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde çalıştı. Cahit Arf, 1997 yılında vefat etti. 

Yorumlar

  1. Hiç ödev yoktu bundan ama not ettim güzel gerçekten :D (1.YORUM FU FAA DO FAA DU)

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel yardımcı oldu :D
    Daha fazla bilgi istiyoruz:D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı