Afet İnan Kimdir? Kısaca Hayatı

Afet İnan

Afet İnan kimdir? Türkiye'nin önemli tarihçilerinden olan Afet İnan'ın hayatı ve eserleri hakkında kısaca bilgi.

Afet İnan kimdir?

Türk tarihinin en büyük anlatıcılarından Prof. Dr. Afet İnan, 30 Ekim 1908 tarihinde Selanik'te dünyaya geldi. Balkan Savaşları'nın ardından ailesiyle birlikte Eskişehir'e taşındı ve ilköğrenimine burada başladı. Henüz 7 yaşındayken annesini kaybetti. Babasının memuriyeti nedeniyle öğrenimine farklı yerlerde devam etmek zorunda kaldı. 1925 yılında öğrenimini tamamladıktan sonra İzmir'de Redd-i İlhak İlkokulu'nda başöğretmen olarak görev yapmaya başladı. Burada görev yaptığı sırada Mustafa Kemal Atatürk'ün bir ziyaretinde onunla tanıştı. Bu tanışmanın ardından Lozan'a dil öğrenimi için gönderildi. 

Yurda döndükten sonra bir süre Fransız Kız Lisesi'nde öğrenim gördü. 1929'da Ankara Musiki Muallim Mektebi'nde 1933'de ise Ankara Kız Lisesi'nde öğretmen olarak görev yaptı. Orta okul ve liselerde ders kitabı olarak okutulan "Vatandaş İçin Medenî Bilgiler" kitabını hazırladı. 1935 yılından 1952 yılına kadar Türk Tarih Kurumu'nda asbaşkan olarak çalışmalarını sürdürdü. Türk Tarih Tezi çalışmalarında yer alan Afet İnan, "Türk Tarihinin Ana Hatları" kitabının hazırlanmasında görev aldı.

Cenevre Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Bilimler Fakültesi'nde yüksek öğrenimini ve doktorasını tamamladı. 1950 yılında ise profesör oldu. Türkiye'de çeşitli üniversitelerde dersler verdi. 8 Haziran 1985'de Ankara'da hayatını kaybetti. 

Afet İnan'ın eserleri

  • Türk Tarihinin Ana Hatları
  • Medeni Bilgiler
  • Mustafa Kemal Atatürk'ün El Yazıları
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri ve Türkiye Tarihi
  • Eski Mısır Tarih ve Medeniyeti 
  • Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler 

Yorumlar

  1. Çok yararlı öğretmenimiz ödev verdi buradan araştırdım diğer kişilerden çok farklıydı ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu siteyi çok beyendim ödevi 5 dakikada bitti

      Sil
  2. gercekten çok yaralı bi site ödevim bitti hemen

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı