Dünya Sağlık Örgütü Hakkında Kısaca Bilgi


Dünya Sağlık Örgütü nedir? Dünya Sağlık Örgütü kısaltması nedir? Dünya Sağlık Örgütü nerede kuruldu, başkanı kimdir? Dünya Sağlık Örgütü hakkında bilinmesi gereken bilgileri kısaca sizler için derledik.

Dünya Sağlık Örgütü nedir?

Dünya Sağlık Örgütü kurulmadan önce sağlık konusunda ilk uluslararası kuruluş, 1907 yılında Paris merkezli kurulan "Halk Sağlığı Uluslararası Bürosu"dur. 1926 yılında ise Millet Cemiyeti bünyesinde Uluslararası Sağlık Sözleşmesi imzalandı. Fakat bunlar yeterli bir seviyeye gelemedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün kısaltması Türkçe olarak "DSÖ", İngilizce olarak "WHO" şeklindedir. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluşu

Birlemiş Milletler'i kuran San Francisco Konferansı'nda uluslararası bir sağlık örgütünün kurulması kararlaştırıldı. Bu doğrultuda 1946 yılında New York'ta Uluslararası Sağlık Konferansı toplandı. Burada Dünya Sağlık Örgütü'nün temel anayasası belirlendi ve 22 Temmuz 1946'da 51 devlet tarafından imzalandı. 7 Nisan 1948 tarihinde 26 ülkenin onay vermesiyle anayasa resmen yürürlüğe girdi. Bu sebeple 7 Nisan, her yıl Dünya Sağlık günü olarak kutlanmaktadır. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün amacı ve görevleri

Dünya Sağlık Örgütü'nün anayasasında örgütün amacı şu şekilde tarif edilmekte: "Bütün insanların mümkün olan en üst sağlık düzeyine erişmeleri." Bu doğrultuda Dünya Sağlık Örgüt'nün görevleri hakkında şunları söyleyebiliriz:
  • Hükümetler, BM uzmanlık kuruluşları ve diğer kuruluşlarla etkin bir şekilde iletişim halinde olmak.
  • Uluslararası sağlık çalışmalarını yürütmek.
  • Hükümetlere istekleri doğrultusunda gerekli teknik yardımı sağlamak.
  • Sağlıkla ilgili araştırmalara öncülük etmek.
Dünya Sağlık Örgütü'nün ilk genel kurulu, 1948 yılında Cenevre'de düzenlendi. Örgütün ilk genel sekreteri olarak Kanadalı Dr. Brock Chisholm seçilmiştir. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2017 yılından beri kurumun başkanlığını yapmaktadır. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün üç organı bulunmaktadır:

1-) Dünya Sağlık Asamblesi (Genel Kurul)
2-) Yönetim Kurulu
3-) Sekretarya

Dünya Sağlık Asamblesi, yılda bir kez mayıs ayında Cenevre'de toplanır. Yönetim Kurulu, Asamble tarafından seçilen 30 üyeden oluşur. Görev süreleri 3 yıldır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı